Agnes Lovise Matre

Jeg er en norsk forfatter som har gitt ut en rekke romaner, thrillere og krimromaner siden min debut i 2012. Jeg skriver også noveller til antologier på oppdrag for ulike forlag. To av utgivelsene i krimromanserien min med handling fra Hardanger er også solgt til det tyske markedet, og i 2020 vant jeg Sølvkniven for beste norske kriminalroman for boka "Iskald". I tillegg til å være forfatter jobber jeg også som lærer i ungdomsskolen i Haugesund. Jeg brenner for å skrive om tabuer og å ta opp tøffe og vanskelige temaer i mine bøker. I min debutbok skrev jeg om spiseforstyrrelser, mens voldekt, vold i nære relasjoner, omsorgssvikt, spillegalskap, religiøs undertrykking av kvinner, og hets mot skeive, har vært tema i mine senere spenningsromaner.

Agnes Lovise Matre

Iskald

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

Andre kriminalroman fra Hardanger med lensmann Bengt Alvsaker. En utøver blir funnet druknet under svømmedelen i triatlonløpet "Norseman" i Eidfjord. Tolv timer senere springer en mann med mannens startnummer i mål på Gaustadtoppen.

Klokka 05.00 ljomer lyden fra fløyta på M/F «Utne» mellom fjellene i Hardanger. Norseman Xtreme er i gang, verdens tøffeste og desidert kaldeste triatlonkonkurranse. Den lokale lensmannen, Bengt Alvsaker, er en av de 250 nervøse utøverne som hopper i den mørke, iskalde fjorden. Men da han og de andre svømmerne har kavet seg i land i Eidfjord for å hive seg på syklene, ligger en skikkelse med startnummer 22 livløs igjen i vannet.

Da opptellingen gjøres ved konkurransens slutt, viser det seg at en deltaker med samme startnummer likevel er kommet velberget i mål på Gaustatoppen. Hvem er da den druknede, og hvordan havnet han blant Xtreme-deltakerne? Det blir snart åpenbart at det ikke var en ulykke.

Bengt Alvsaker og hans team står foran sin hittil mest kompliserte sak. Jakten på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet skal virvle opp mye grums og avdekke gamle og betente hemmeligheter. De idylliske Hardanger-bygdene blir aldri de samme igjen.

Romanen vant Sølvkniven 2020 for årets beste kriminalroman

Vestlandet er vilt og vakkert, og for min del er det fremdeles forfriskende å forlate Oslo til fordel for landsbygda i en norsk krim. (…) Skikkelig fart i Matre blir det hver gang etterforskningen kommer inn på vestlandske bedehus og kristne mørkemenn. (…) Hun har vist at hun kan krim. Jeg vil gjerne ha mer. — Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Med idylliske Hardangervidda som bakteppe bygger Agnes Lovise Matre opp en spennende og bekmørk krim. Som i de tidligere bøkene er hun opptatt av det man ikke snakker om og bygdetrollet som virkelig vet å bade seg i glansen av bygdas mange hemmeligheter. — Jessica Ryan, Revolt Media

Agnes Lovise Matre

Skinnet bedrar

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

Min første rene kriminalroman fra Øystese i Hardanger med lensmann Bengt Alvsaker. En ung gutt forsvinner sporløst og river opp et helt bygdesamfunn med mørke hemmeligheter.

Idyllisk sommer, mørke hemmeligheter Det er varm sommer ved den blikkstille Hardangerfjorden, Folgefonna lyser hvit i det fjerne, morellene er i ferd med å modnes. En tidlig søndag formiddag blir seksårige Anders observert gående i pysjbukse langs hovedveien. Det er det siste noen ser av ham. Likevel meldes ikke Anders savnet før dagen etter, og da er det storesøsteren, 12-årige Ina, som ringer lensmannskontoret.

Den forsvunne lille gutten setter hele Hardanger-bygda Øystese på hodet, og lensmann Bengt Alvsaker må utsette sin egen ferie … den ferieuka han skulle bruke på å møte sin egen sønn for første gang. I den gigantiske leteaksjonen og etterforskningen som følger, avdekkes bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som altfor mange har grunn til å holde skjult. 

Det er driv i språk og dialoger, og forfatteren tegner opp miljø og karakterer til troende, og ikke minst ettertanke. Og hun klarer å bygge opp spenning hele veien. Hun skildrer menneskenaturen like presist som det mektige landskapet som rammer inn handlingen. — Mette Bleken, Hardanger Folkeblad

«Skinnet bedrar» er krim for den som er lei av tullete overdrivelser, eplekjekke replikker, og hauger med lik. I et finstemt, ofte poetisk språk, får vi isteden både vestlandsnaturen og menneskenaturen servert i akkurat passe porsjoner. Dette er godt gjort, og vitner om at forfatteren mener alvor, ikke bare når det gjelder å smi en spennende fortelling — Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Agnes Lovise Matre

Kledd naken

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

En spennende domestic-noir thriller om en kvinne som blir utsatt for en grov voldtekt, og som velger å ikke melde i fra, men som må leve med overgriperen tett på livet etterpå.

Hva skjer når idyllen sprekker? I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig bygdefest på Holmatun, det lokale festlokalet, blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn. Redselen for bygdesladder og skammen over at hun ikke var i stand til å forhindre overgrepet, fører til at hun holder voldtekten for seg selv.

Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

«Dette er virkelig en bok som river i sjela og som jeg håper blir pensum på mang en ungdomsskole slik at den kan brukes til å skape sunnere holdninger og et klarere innblikk i hvor grensene går fra sex til overgrep.» — Jessica Ryan, Revolt Media

«Dette var en overraskelse av en roman – og den gav frysninger! Den er nær oss. Kledd naken er godt skrevet om et høyst aktuelt tema. Vold i nære relasjoner er en høyst reell problemstilling. Sladderen, skammen, redselen, løgnene, misforståelsene, bygdedyret … Matre maner det frem linje for linje så uhyggen kryper nedover ryggraden.» — Mette Bleken, Hardanger Folkeblad

Agnes Lovise Matre

Stryk meg over håret

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

Min debutroman fra 2012. En varm skjønnlitterær fortelling om en voksen kvinnes kamp mot bulimi. Handlingen foregår i den vakre fjellandsbyen Callian i Provence.

Guro er en tilsynelatende vellykket karrierekvinne fra Bergen. Hun lider av bulimi, og legen ber henne om å ta tak i sykdommen sin. Alternativet er å dø. Hun bestemmer seg for å trosse legens råd, og heller reise bort i håp om at tingene vil ordne seg av seg selv. Hos Marie, en eldre kvinne i den lille fjellandsbyen Callian i Provence, møter Guro for første gang noen som ser henne og lytter til hennes historie.

Midt i lavendelduft, god mat og vidunderlige viner, lengter Guro etter å få ta del i livet fullt og helt. Kroppen og tankene hennes sloss om å ville nyte dette vakre, samtidig som hun straffer seg selv for at hun nyter det. Fortvilet merker hun at fortrengte minner fra fortiden dukker opp igjen. Guro kjemper en indre kamp om å våge å slippe noen andre inn, løsrive seg fra fortiden og søke trøst der hvor hun aller minst venter å finne den.

Agnes Lovise Matre

Til døden

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

Dette er mitt bidrag til Vigmostad & Bjørkes serie basert på de 10 bud i Bibelen, og omhandler det sjette budet om at du ikke skal bryte ekteskapet. En uhyggelig psykologisk thriller med handling fra Barcode i Oslo.

Ella forelsker seg i Mathias. Mathias forelsker seg i Ella. Etter tre måneder gifter de seg og flytter inn i Mathias’ luksuriøse leilighet i Barcode, Oslos nye, skinnende fasade. Snart oppdager Ella mørke hemmeligheter i ektemannens fortid. Hemmeligheter som er så skremmende at hun ikke ser hvordan hun kan fortsette ekteskapet med ham. For Mathias er ekteskapsløftet også avgitt til Gud, et løfte som ikke kan brytes ved annet enn at døden skiller dem ad. Det begynner å haste om alt Ella har jobbet mot ikke skal være forgjeves.

Agnes Lovise Matre

Uvigslet jord

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre

Levninger av et menneske med spor tilbake til 80-tallet blir funnet i en hage i Øystese i Hardanger. Lensmann Bengt Alvsaker må grave i svært gamle og vonde sår fra det homofile miljøet i bygda langt tilbake i tid. Men mye tyder på at mange fremdeles har mye å skjule.

Tredje kriminalroman i krimserien med handling fra Hardanger gir oss et gammelt mysterium når levninger av et menneske blir funnet i en hage på et byggefelt i Øystese. Sporene leder mot en ung homofil gutt fra bygda som alle trodde hadde reist sin vei da han forsvant i 1983. Å grave i seksualitet, løgner og hemmeligheter viser seg raskt å bli adskillig farligere for lensmann Bengt Alvsaker og hans team enn det som det i utgangspunktet virker å være.

En drapsmann har gått løs i bygda i snart 40 år, men nå er friheten truet, og personen vil gjøre alt for at sannheten skal forbli begravet. Fortrinnsvis i uvigslet jord for alltid …

Agnes Lovise Matre fra Haugesund har skrevet tre kriminalromaner fra Hardanger med Bengt Alvsaker i hovedrollen. Hun er en verdig arvtaker etter Kolbjørn Hauge og andre pionerer innen sjangeren, og det er forfriskende å lese norsk krim som ikke foregår i eller rundt Oslo. Det er noe med lynnet og folkene som er annerledes, og de tette og kvelende miljøene der alle kjenner hverandre som gjør seg så godt i en krim. — Marit Egaas, Stavanger Aftenblad

Forfatteren er god på å skildre politietterforskningen, og hun gir liv til karakterene. Agnes Lovise Matre har en jevn stigende formkurve som krimforfatter, og «Uvigslet jord» er spennende hele veien. Matre har omtrent ingen overflødige scener og klarer å skape uhygge for leseren. Brikkene faller på plass i dette velkomponerte puslespillet. Tåler vi flere mord fra Agnes Matre i fagre Hardanger? Det gjør vi, så lenge vi er i den fiktive verdenen. — Truls Horvei, Haugesunds Avis