Sofie Frøysaa

Hei! I min Pokket finner du en nøye utvalgt samling av bøker som på hver sin formidable måte fremmer det jeg er mest opptatt av: Likestilling, mangfold og representasjon. Til deg som jobber med barn og unge: Bruk disse bøkene for alt det er verdt! Skolen har et særlig ansvar i å representere det fantastiske mangfoldet som finnes i samfunnet for øvrig, og disse bøkene gjør nettopp det.

Sofie Frøysaa

Respekt

Inti Chavez Perez

Sofie Frøysaa

Endelig en sexbok som tar gutter på alvor!

Inti Perez Chavez har jobbet som seksualrådgiver i mange år, og Respekt, en sexbok for gutter er basert på samtaler om sex og kjærlighet med hundrevis av gutter. Her er det både penis, stemmeskifte og seksualundervisning, men like viktig – det handler om gutterollen, forventninger, identitet, legning, om alle de små nyansene i et samspill, hvordan vite hva som er greit og ikke – og hvorfor respekt får kjærlighet og sex til å fungere bedre.

Sofie Frøysaa

Ti knive i hjertet

Nora Dåsnes

Sofie Frøysaa

Gled deg til å bli kjent med Tuva som blir kjent med seg selv.

Hun går i sjuende klasse og skriver dagbok. Og nå prøver hun å finne ut av om man kan være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus. Spoiler alert: Det kan man heldigvis! Dette er en varm og skikkelig fin tegneserie du blir ordentlig glad i, og som du kommer til å tipse andre om.

Sofie Frøysaa

Jenteloven

Ulrikke Falch, Sofie Frøysaa

Sofie Frøysaa

I all ydmykhet, er min egen bok med på lista. Fordi jeg er stolt av boka og det den tilbyr.

Et jentefelleskap og en kompromissløs survivalguide til unge jenter med konkrete verktøy som er ment å hjelpe mot for eksempel sexisme, hersketeknikker, kroppspress, dårlig selvbilde eller seksuell trakassering. Vi deler også fra egne dagbøker fra vi selv var tenåringer, og har skrevet den boka vi hadde trengt den gangen.

Sofie Frøysaa

Third Culture Kids

Aon Raza Naqvi

Sofie Frøysaa

30 viktige, kloke stemmer forteller historier vi trenger å høre oftere.

Third culture kids handler om å vokse opp mellom kulturer, og gir et sammensatt, sterkt og variert samtidsportrett av det flerkulturelle Norge. Les historiene til blant andre Jonis Josef, Faten Mahdi al-Hussaini, Leo Ajkic, Nora Ibrahim, Iselin Shumba og Zeshan Shakar.

Sofie Frøysaa

Eg snakkar om det heile tida

Camara Lundestad Joof

Sofie Frøysaa

Eg snakkar om det heile tida er en av vår tids viktigste bøker og vitnesbyrd om rasisme.

Boka er både en selvransakelse om forfatterens egne opplevelser, om mistenkeliggjøring og frykten for ikke å bli trodd, men viktigst av alt en appell og et oppgjør med rasismen som blir så bagatellisert, som er så hverdagslig at vi kaller det hverdagsrasisme – uansett om det er av subtil eller eksplisitt karakter. Jeg ble forbanna av å lese. Det håper jeg du også blir. Les den. Og snakk om den!

Sofie Frøysaa

Jeg lever et liv som ligner deres

Jan Grue

Sofie Frøysaa

Språkprofessor Jan Grue har en medfødt muskelsykdom som gjør at han må bruke rullestol.

Dette er historien om mennesket bak alle kliniske, byråkratiske og upersonlige journaler fra oppveksten. Det handler om lengsel og drømmer, om tilpasning og normer, om alt som tar tid. Og det er mest av alt et poetisk mesterverk av en bok. Intet mindre.

Sofie Frøysaa

Dette blir mellom oss

Alexander Kielland Krag

Sofie Frøysaa

Dette blir mellom oss handler om Felix som faller for Nikolai.

Men Felix vet ikke hvordan han skal gå fram når han ikke vet om Nikolai liker ham, eller om Nikolai i det hele tatt liker gutter. En intens og engasjerende historie om den første store forelskelsen, om vennskap og identitet.

Vi skulle vært løver

Line Baugstø

Line Baugstø har skrevet en av de klokeste og viktigste barnebøkene jeg har lest.

Boka er spesielt viktig fordi den er en av få barnebøker som handler om transbarn. Vi skulle vært løver (en nydelig tittel, sant?) er historien om 12 år gamle Leona som er ny i klassen, og hvordan hun blir tatt i mot etter at de andre får vite at hun er trans. Jeg skrev bachelor om transpersoners rettigheter i skolen, og jeg kan ikke få sagt det nok: Snakk med elevene dine (og barna dine!) om kjønnsidentitet, kjønnsmangfold og inkludering. Da er dette en helt glimrende inngang til en god samtale!

Jenter på do

Ida Lórien Ringdal

Jeg kjenner meg dessverre igjen i tekstene, og da er det ekstra deilig at noen setter så godt ord på det slik Ida gjør. Tekstene er sterke, gåsehudfremkallende, vakre, morsomme og vonde.

Siden fremveksten av patriarkatet har kvinner blitt truet, kuet, voldtatt og drept av menn. Redusert til gale barnekvinner. Usynliggjort som peppermøer. Fordømt som horer på knærne. Diktene i Jenter på do tar for seg flere hundre års raseri og søsterskap. De er både åpne og hemmelighetsfulle, forbanna og søkende. Med dagens utvikling tar det over to hundre år før vi oppnår likestilling i verden, og kvinner har ventet lenge nok. Les boka høyt. Om natten, under månen, i ring.